Agenda:

24 septembrie

V. Ghika: un laïc au service des pauvres...

Conferință (în lb. franceză)

Invitat: Mgr Philippe Brizard

Espace Bernanos, Paris

ora 19.00

 

25 septembrie

Mgr Vladimir Ghika, prêtre et martyr...

Conferință (în lb. franceză)

Invitat: Monica Broșteanu

Centrul Ss. Petru și Andrei (București)

ora 20.00

 

29 septembrie

Sf. Liturghie de mulțumire

Biserica Sf. Tereza din Villejuif (Franța)

ora 9.30 (ora Franței)

 

6 octombrie

Sf. Liturghie de mulțumire

Catedrala Notre-Dame din Paris

ora 18.30 (ora Franței)

 

7 octombrie

90 de ani de la hirotonirea mons. Ghika

 

Ştiri:
Ne gasiti pe:
Flickr Youtube Facebook

Pelerinaj în București

Vladimir Ghika a trăit în București îndeosebi în perioada 1939-1952, diferite locuri ori clădiri din capitală marcând activitatea sa pastorală în cadrul comunității romano-catolice, greco-catolice sau în colaborare cu călugărițele din congregația Fiicele Carității ale Sf. Vincențiu de Paul. Alte locuri din capitală ori din împrejurimi au marcat în mod trist ultima perioadă a vieţii lui. Acestea, şi altele care vor fi poate descoperite de acum încolo, pot constitui etapele unui pelerinaj spiritual pe urmele monseniorului Vladimir Ghika. Acest itinerariu este propus de Asociaţia Familiilor Catolice "Vladimir Ghika", din Bucureşti. Iată câteva dintre etapele itinerariului:

 

* SanatoriulSfântul Vincențiu de Paul

(actualmente anexat Spitalului şi Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon”)

Bd. Aviatorilor nr. 34-36 (intrarea din str. Emil Pangratti)

Înfiinţat de Vladimir Ghika şi surorile de caritate din congregația Sf. Vincenţiu de Paul

 

* Fostul sediu al Vicariatului Greco-Catolic

Str. Batiştei nr. 39

Aici Monseniorul a desfăşurat o intensă activitate de catehizare, prin nenumărate conferințe pe teme de teologie şi filosofie, adresate unui public larg

 

* Nunţiatura apostolică

Str. Constantin Stahi nr. 2

Nunțiul apostolicGerald O’Hara a fost un prieten apropiat al Monseniorului, găzduindu-l pe acesta într-o perioadă în care sănătatea sa precară constituia prilej de îngrijorare. Din rechizitoriul constituit de organele de anchetă împotriva Monseniorului, rezultă că aceasta vizita deseori Nunțiatura, unde mergea pentru a transmite către Sfântul Scaun formularele de profesiune de credință ale persoanelor convertite de el.

 

* Parohia „Sacre Coeur” (Preasfânta Inimă a lui Isus) (Biserica Franceză)

Str. Av. Gheorghe Demetriade nr. 3

 

* Una din ultimele locuințe de dinaintea arestării

Bd. Dacia nr. 32 (fost nr. 2), etaj 1

Apartamentul foarte modest, aparținând fratelui său, Dimitrie Ghika, a fost confiscat în 1948. Aici Vladimir Ghika îşi primea fiii spirituali pentru spovadă şi îndrumare, celebra Liturghia şi ținea cateheze. 

 

* Biserica „Sfântul Vasile”

Str. Polonă nr. 50

Monseniorul a fost promotorul ctitoririi bisericii şi, după ridicarea lăcaşului de cult, a inaugurat nenumărate conferințe pentru ASTRU (Asociația Studenților şi Tinerilor Români Uniți), pe teme cultural-religioase.Aici a colaborat strâns cu episcopul greco-catolic vicar pentru București, Vasile Aftenie, precum și cu protopopul de București, Pr. Tit-Liviu Chinezu (ambii martirizați în închisorile comuniste).

 

* Fostul sediu al Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti

Str. Nicolae Iorga nr. 21

În această clădire a fost judecat Monseniorul în ziua de 24 octombrie 1953, de dimineața şi până la ora 22:00, şi condamnat pentru „crimă de înaltă trădare”.

 

* Închisoarea Jilava (Fortul 13, celulele 8 şi 12)

Str. Sabarului nr. 1, comuna Jilava, jud. Ilfov

Aici a fost întemnițat Monseniorul, începând cu data de 25 octombrie 1953, până în 16 mai 1954, când a murit din cauza torturilor şi a regimului de viață precar.

 

* Cimitirul Bellu Ortodox

Calea Şerban Vodă nr. 249, figura 19, loc 1-2

Rămăşițele pământeşti ale Monseniorului, identificate în cimitirul închisorii Jilava (unde mormântul său a fost marcat cu un țăruş purtând numărul 807) au fost reînhumate, în anul 1968, în locul de veci al familiei Ghika situat în Cimitirul Bellu Ortodox.

 

* Muzeul Național de Artă al României

Calea Victoriei nr. 12

Statuia din bronz a Monseniorului, realizată de sculptorul Gheorghe Anghel, a fost expusă încă dinainte de 1989 în curtea Muzeului, sub titulatura „Cărturarul”, pentru a elimina posibilele asocieri cu figura martirului pentru credință Vladimir Ghika.

 

* Catedrala Sf. Iosif

Str. G-ral Berthelot nr. 19