Agenda:

24 septembrie

V. Ghika: un laïc au service des pauvres...

Conferință (în lb. franceză)

Invitat: Mgr Philippe Brizard

Espace Bernanos, Paris

ora 19.00

 

25 septembrie

Mgr Vladimir Ghika, prêtre et martyr...

Conferință (în lb. franceză)

Invitat: Monica Broșteanu

Centrul Ss. Petru și Andrei (București)

ora 20.00

 

29 septembrie

Sf. Liturghie de mulțumire

Biserica Sf. Tereza din Villejuif (Franța)

ora 9.30 (ora Franței)

 

6 octombrie

Sf. Liturghie de mulțumire

Catedrala Notre-Dame din Paris

ora 18.30 (ora Franței)

 

7 octombrie

90 de ani de la hirotonirea mons. Ghika

 

Ştiri:
Ne gasiti pe:
Flickr Youtube Facebook

S-V

Societate de viaţă apostolică

În această categorie intră Opera Sfântului Ioan, operă auxiliară de misiuni, constituită de Vladimir Ghika în 1924 și fixată din 1926 la Auberive în Franța.

Societate în care membrii, fără să depună voturi, urmăresc un scop apostolic şi tind la desăvârşirea vieţii trăind în comunitate conform constituţiilor proprii (cf. CDC,can. 731). În unele privinţe (activitatea apostolică, viaţă comunitară) se aseamănă cu institutele călugăreşti, dar diferă substanţial de acestea întru-cât, în cele mai multe cazuri, membrii nu se consacră prin profesiunea sfaturilor evanghelice.

 

Terțiari

(Din lat. tértii órdo, ordinul al treilea). Asociaţii de credincioşi afiliate unor institute călugăreşti. Membrii lor trăiesc în lume, se dedică apostolatului, participă la spiritul institutului afiliat şi tind la desăvârşirea creştină sub conducerea institutului. Un exemplu: terţiarii franciscani. Actualmente, orice institut călugăresc poate avea terţiari, fără a mai fi nevoie de vreun privilegiu din partea Scaunului Apostolic.

 

Veghere

În ajunul beatificării (30 august), la Catedrala Sfântul Iosif are loc o veghe de rugăciune (orele 19:30 și 21.00)

(Din lat. vigília, veghe). Pregătire la o sărbătoare, care constă în a veghea în rugăciune şi meditaţie în timpul nopţii care o precede. Mama tuturor vegherilor este vegherea pascală (sfântul Augustin). După exemplul acestei vegheri, s-a introdus obiceiul de a se începe cu o veghere şi alte sărbători ca de exemplu, Crăciunul şi Rusaliile. Vegherea dobândeşte o valoare escatologică dacă e interpretată în lumina parabolei celor zece fecioare (cf. Mt 25,6ş.u.) şi a chemării adresate de Isus apostolilor de a veghea în rugăciune (cf. Mt 13, 35-36).