Agenda:

24 septembrie

V. Ghika: un laïc au service des pauvres...

Conferință (în lb. franceză)

Invitat: Mgr Philippe Brizard

Espace Bernanos, Paris

ora 19.00

 

25 septembrie

Mgr Vladimir Ghika, prêtre et martyr...

Conferință (în lb. franceză)

Invitat: Monica Broșteanu

Centrul Ss. Petru și Andrei (București)

ora 20.00

 

29 septembrie

Sf. Liturghie de mulțumire

Biserica Sf. Tereza din Villejuif (Franța)

ora 9.30 (ora Franței)

 

6 octombrie

Sf. Liturghie de mulțumire

Catedrala Notre-Dame din Paris

ora 18.30 (ora Franței)

 

7 octombrie

90 de ani de la hirotonirea mons. Ghika

 

Ştiri:
Ne gasiti pe:
Flickr Youtube Facebook

M-N

Martir

Vladimir Ghika este beatificat pentru că a murit martir

(Din gr. mártys). Persoană care asistă sau a asistat la o întâmplare sau la un eveniment şi care poate atesta cum au decurs lucrurile. Forma canonică a celebrării unei căsătorii necesită - pentru validitate - şi prezenţa a doi martori, persoane capabile să dea mărturie despre celebrarea căsătoriei. Un creştin protestant nu poate fi naş la Botez, dar poate fi admis împreună cu un catolic şi numai în calitate de martor. În schimb, un creştin ortodox este naş dar nu poate fi admis decât împreună cu un naş catolic (cf. CDC, can. 874, § 2).

 

Minune – miracol

Este nevoie de o minune obținută prin mijlocirea fericitului Vladimir Ghika pentru ca acesta să fie proclamat sfânt

(Din lat. miráculum, derivat din mirári, a se mira, a se minuna). Fapt sensibil în care se manifestă puterea lui Dumnezeu şi care depăşeşte atât experienţa umană cât şi legile naturii. În Vechiul Testament, alianţa între Dumnezeu şi poporul său este presărată cu minuni care arată puterea eliberatoarea a lui Dumnezeu. În Noul Testament, minunea este un semn care îl ajută pe credincios să-l cunoască mai profund pe Isus: "Mergeţi şi spuneţi lui Ioan cele ce le auziţi şi vedeţi: orbii văd, şchiopii umblă, leproşii se curăţă, surzii aud, morţii învie" (Mt 11,5). Minunile sunt semne salvifice şi revelatoare ale lui Dumnezeu (cf. In 2,11; 18; 12,18.37).

 

Monsenior

Vladimir Ghika a fost chemat cu apelativul „Monsenior” după ce a fost numit de către papa, la 31 mai 1931, protonotar apostolic.

(Din fr. monseigneur). Titlu onorific ecleziastic. Preoţii care au primit de la papa unul din aceste titluri onorifice: protonotari apostolici, prelaţi de onoare ai Sanctităţii sale, capelani ai Sanctităţii sale au titlul onorific general de monsenior. Mai au acest titlu ípso íure cei echivalaţi episcopului diecezan, vicarii generali şi vicarii episcopali.

 

Novenă

Se va propune o novenă de rugăciune pentru obținerea de haruri prin mijlocirea lui Vladimir Ghika

(Din lat. novéni, num. distr., de nouă ori). Rugăciuni făcute timp de nouă zile fără întrerupere, cu scopul de a cinsti un mister al Domnului sau un sfânt, ori de a dobândi un har special de la Dumnezeu.

 

Nunțiu - Nunțiatură

Pe perioada arestării, Vladimir Ghika a fost interogat despre legăturile lui cu nunțiul și nunțiatura.

În România Nunțiu Apostolic este E.S. Monsenior Francisco-Javier LOZANO

(Din lat. núntius, mesager). Legat papal cu rang de ambasador şi cu dreptul de a fi decan al corpului diplomatic în ţara unde este acreditat.

Reprezentanţă diplomatică a Sfântului Scaun într-o ţară, condusă de un nunţiu sau pronunţiu. Sediul unde funcţionează această reprezentanţă. Funcţia de nunţiu sau pronunţiu.