Agenda:

24 septembrie

V. Ghika: un laïc au service des pauvres...

Conferință (în lb. franceză)

Invitat: Mgr Philippe Brizard

Espace Bernanos, Paris

ora 19.00

 

25 septembrie

Mgr Vladimir Ghika, prêtre et martyr...

Conferință (în lb. franceză)

Invitat: Monica Broșteanu

Centrul Ss. Petru și Andrei (București)

ora 20.00

 

29 septembrie

Sf. Liturghie de mulțumire

Biserica Sf. Tereza din Villejuif (Franța)

ora 9.30 (ora Franței)

 

6 octombrie

Sf. Liturghie de mulțumire

Catedrala Notre-Dame din Paris

ora 18.30 (ora Franței)

 

7 octombrie

90 de ani de la hirotonirea mons. Ghika

 

Ştiri:
Ne gasiti pe:
Flickr Youtube Facebook

Știre de presă, 31.08.2013 - Monseniorul Vladimir Ghika, fericit

Circa 10.000 de credincioși au participat sâmbătă, 31 august 2013, la Sfânta Liturghie solemnă a beatificării monseniorului Vladimir Ghika, celebrată la București, în Pavilionul Central al Romexpo. Liturghia a fost prezidată de Eminența Sa Cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, trimisul Papei Francisc la Bucureşti. La celebrare au participat episcopii romano-catolici și greco-catolici din România, precum și alți episcopi din Polonia, Bosnia-Herțegovina, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, cardinalul André Vingt-Trois, Arhiepiscop de Paris, circa 300 de preoți din țară și din străinătate, credincioși din toate diecezele și eparhiile catolice din țară, membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai clasei politice, precum și reprezentanți ai cultelor din România. De asemenea, la celebrare au fost prezenți și circa 30 de membri ai familiei Ghika.

Ritualul beatificării monseniorului Vladimir Ghika a fost urmărit cu atenție şi reculegere de către cei prezenţi. După ce părintele postulator, Francisc Ungureanu, a prezentat o scurtă biografie a lui Vladimir Ghika, subliniind identitatea sa de prinţ, preot şi martir, Eminenţa Sa cardinalul Angelo Amato a dat citire Scrisorii Apostolice cu care Sfântul Părinte Papa Francisc a îngăduit ca de acum înainte Venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu, Vladimir Ghika, să fie chemat cu numele de Fericit. A urmat imediat dezvelirea icoanei fericitului Vladimir Ghika, întâmpinată de poporul credincios cu aplauze îndelungate, urmate de intonarea imnului dedicat noului fericit. Întregul pavilion a răsunat în cântecul de bucurie al credincioşilor, mulţi dintre ei vădit emoţionaţi.

În predica sa, Eminenţa Sa Cardinalul Angelo Amato a elogiat figura monseniorului Vladimir Ghika, subliniind trei aspecte ale carităţii lui pastorale: visul său pentru unitatea creştinilor, acţiunea sa de caritate faţă de cei aflaţi în nevoi, şi în fine pătimirea şi moartea sa în timpul prigoanei împotriva Bisericii, din secolul trecut. Beatificarea monseniorului Vladimir Ghika „trebuie trăită ca un semn profetic de reconciliere și de pace, ca amintire a unui trecut trist care nu trebuie nicidecum să se repete și ca angajare în construirea unui viitor de speranță, de comuniune frățească, de libertate și de bucurie. De astăzi Biserica îngăduie cultul public liturgic față de Fericitul Vladimir Ghika. Să cerem mijlocirea lui pentru ca nobila națiune română să poată trăi mai departe în pace, în frățietate și în prosperitate”, a adăugat cardinalul Amato.

În semn de comuniune cu Dieceza de Paris, al cărei preot era monseniorul Vladimir Ghika, lecturile liturgice au fost citite şi în limba franceză. De altfel, la celebrare era prezent şi un grup de pelerini din Dieceza de Paris. Invocaţiile la rugăciunea credincioşilor, rostite în diferite limbi, română, franceză, engleză, italiană, germană şi arabă – au scos în evidenţă caracterul universal al Bisericii.

„Fericite Vladimir Ghika, roagă-te pentru noi”. Înaltpreasfinţitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti a încheiat celebrarea beatificării cu această invocaţie, rostită de trei ori, mulţumind totodată episcopilor, preoţilor, credincioşilor şi invitaţilor, corului şi instrumentiştilor, precum şi celor care au sprijinit buna organizare şi desfăşurare a evenimentului beatificării monseniorului Vladimir Ghika.

După Sfânta Liturghie a beatificării, peste 600 de pelerini au vizitat Muzeul dedicat Monseniorului Vladimir Ghika, amenajat la Catedrala Sf. Iosif din capitală.

 

Biroul de presă ARCB

 

Foto: © Cristina Stan, Bogdan Moisa, Daniel Pușcașu / ARCB

 

GALERIE FOTO